fbpx
Anasayfa
Whatsapp
Şimdi Ara
Konum
Doğal Taşın Marka Adresi
ERGA GRANİT

Tüf Taşı

Tüf Taşı
AÇIKLAMA

Tüf Taşı: Yeryüzünde, volkanik patlamalar sonucu volkanik küllerden çeşitli kayaçlar oluşur, bu kayaç türlerinden birisi de tüf kaya türüdür. Magmatik ve tortul kayaçlar olarak sınıflandırıldığı için daha çok inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır. volkanik patlamalarda, ortaya çıkan, lav, gaz, buhar ürünleri ortaya çıkar. Bu ürünler, hava şartlarından etkilenerek hızlı etkileşime girer ve ayrı gruplar halinde yeryüzüne yayılırlar. Patlama sonucu yeryüzüne atılan her parçaya volkanik kum denilmektedir.

Sıcaklığın oluşturduğu basınç ile bu ürünler parçalanabilmektedir. Küçük parçalar halinde bulunan tüfler, birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Er-ga madencilik hizmetlerimizde, tesislerimizin bulunduğu yerdeki tüm volkanik kayaçları ayırarak, kullanım özelliklerine göre sınıflandırıyoruz.

Doğal granit parke taşı

Volkanik Kaya Tüf Taşı

Volkanik Kaya Tüf Taşı

Volkanik kayalar, parça büyüklüklerine, kristelize durumlarına göre tarif edilmektedir. Tüm kayaçlar, yeraltındaki lavların yeryüzüne çıkmaya başlaması ve katılaşmasıyla oluşmuştur. Kristal küllerin bulunduğu yerlerdeki tüflere, kristel tüfler denilmektedir. Bulundukları yerin özelliklerine göre sarı ya da soluk gri renklerde olmaktadır. Firmamız, farklı bölgelerdeki volkanik külleri toplayarak, rengine ve büyüklüklerine göre endüstriyel alandaki kullanıcılarına ulaştırmaktadır.

Tüf Taşı Çeşitleri

Laflar sonucu oluşan küller, akarsularla denizlere ya da göllere taşınır ve burada dibe çöker. Bu volkanik küllere, volkanik tüfler denilmektedir. Bulundukları yere yere tabakalı ya da tabakasız bulunabilirler. Volkanik tüflerin çeşitleri şunlardır.

  • Riyolitik tüf,
  • Kaynaklı tüf,
  • Andezitik tüf,
  • Ultramafik tüf,
  • Bazaltik tüf,
  • Trakit tüf,

Tortul kayaçların aralarında tabaka olarak bulunmaları göre isimlendirilmektedir. Tüflerin tüm çeşitleri geçirimlidir ve dik yamaçlı, derin olarak bulunur. İklim şartlarının etkisi ve sel ya da rüzgar aşındırmaları ile yamaçlarda, şapkalı gibi peri bacaları şeklinde ortaya çıkar. Volkanlardan etrafa saçılan küçük parçalar karada ya da suda çökeldikten sonra, volkanik tüfler ya da tüfit olarak kütleler halinde bulunur.

Tüflerin Oluşumu

Volkanik kayaç ürünü olan bu maddeler, büyüklük durumlarına göre çeşitlendirilmektedir. Kum büyüklüğünde olanlar, karada ve suda biriktiğinde, volkanik tüfler, biraz iri ve iri parçalar olarak bir arada bulunduğunda, çeşitli volkanik malzemeler ile birleştirildiğinde de piroklastik kütleleri meydana getirirler. Kimyasal etkileşimlerine göre çeşitli renklerde fosil ürünü olarak ortaya çıkar. Oluşan fosiller, tüflerin ne zaman oluştuğu hakkında bilgi vermektedir. Herhangi bir kimyasal ya da volkanik mineral ile birleşime uğramadığında, oldukça hafif bir malzeme olarak bulunur. Maden ocaklarımızda, bulduğumuz, ojit, kuvars, losit kristaller, andezitik ya da riyolitik tüfler gibi farklı isimler ile isimlendirilmektedir.

Tüf Örnekleri

Türkiye’de tüfler farklı örnekler göstermektedir. Karmaşık lav durumlarından lodayı, dasit, riyolit ve andezit bileşimleri bulunmaktadır. Tüflerin renkleri, gri, beyaz, bej, pembe, sarı, mor, kırmızı, siyaha yakın renklerde olmaktadır. Fark renk seçenekleri ve bol miktarda bulunması çıkartılmasını kolaylaştırmaktadır. Anadolu’da eski dönemlerden günümüze kadar birçok yapıda, yapı taşı olarak kullanıldığı görülmektedir. Kayseri bölgesinde çokça bulunmaktadır. Sivas çimento fabrikasında, bu bölgedeki tüflerin büyük bir bölümü traşlı çimento üretiminde kullanılmaktadır.

Tüflerin İşlenmesi

Er-ga olarak tüfler üzerinde her türlü işlemi yapıyoruz. Tüfler, ilk çıkartıldığında, yumuşak bir yapıya sahiptir ve işlenmesi oldukça kolaydır. Çıkartıldıktan sonra hava etkileşimi ile zamanla sertleşmeye başlamaktadır. Taşa yumuşaklık veren ocak suyu denilen nem oranı zamanla uçar ve sertleşmesine neden olur. Erzurum, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya bölgesinde bulunan tüflerin işlenmesi yani yonulması kolay olduğu için bölgede bu taşlara yonu adı verilmektedir. Anadolu’da Selçuklu mimarisi yapılarda, ana malzeme olarak kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde de birçok inşaat alanında ve liman yapımında kullanılmaktadır.

Tüf Taşı Kullanımı

Volkanik kayaçlar, birçok alanda kullanılmaktadır. Volkanik tüfler, yapılarda geniş bir kullanıma sahiptir. İnşaat alanlarında ana taşıyıcı yapılarda, süsleme işlemlerinde, iç ve dış mekan uygulamalarında kullanılmaktadır. Dekoratif görünümler kazandırabilmek için, bahçelerde ve görsel zenginlik oluşturulmak istenilen yerlerde, kemerler, sütunlar, tüflerin oluşturduğu taşlardan yapılmaktadır. Kullanım alanları olarak, birçok alandaki dekoratif çalışmalarla birlikte kaldırım, yol inşaatlarında kullanılmaktadır. Tüf taşı kullanıldığı yerlerde, demir kullanılmamakta, duvar cephelerine yapılan sıva işlemlerinde, mevsimsel yalıtım sağlamaktadır. Uygulama sonrasında, taşların sertleşmeye ve birbirlerine kilitlenmeye başlaması, yapının daha sağlam olmasına neden olmaktadır. Bulundukları bölge ve mevsim şartlarına göre renk değiştirebilmektedir. Er-ga GRANİT madencilik ürünlerinden temin etmek için kullanım amacınıza göre siparişler oluşturulduğunda, en uygun kalite ve renkte ürünler hemen hazırlanacaktır.

PAYLAŞ
REFERANSLAR
Devam Eden Projeler
Bodrum: Lüks ve Konfor Bir Arada: En Trend Bahçe Mobilyaları

Bahçe mobilyaları, açık havada rahatlamak, yemek yemek veya sosyalleşmek için bahçeleri, terasları ve balkonları keyifli yaşam alanlarına dönüştüren mobilyalardır. Farklı malzemelerden, stillerden ve boyutlardan üretilen çok çeşitli kış bahçe mobilyası bulunmaktadır. Bodrum‘da lüks ve konforlu bahçe mobilyaları arıyorsanız, fiyatlar malzeme, marka, tasarım ve boyut gibi birçok faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterecektir. Net bir […]

Mavişehir Flamingo Doğa Parkı Projesinde Bulunduk

Mavişehir Flamingo Doğa Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz granit bordür ve granit plak yürüme yolları projesi, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu proje, doğa ile uyumlu, uzun ömürlü ve sürdürülebilir çözümler sunarak, ziyaretçilere konforlu ve güvenli bir yürüyüş deneyimi sağlamaktadır. Mavişehir Flamingo Doğa Parkı – Granit Bordürler: Parkta kullanılan granit bordürler, doğal […]

Marmaris Küp Taş Marmaris Granit Taş Çeşitleri

Marmaris Granit Taş Çeşitleri: Doğal Güzelliğin Adresi Marmaris, doğal güzellikleri kadar zengin taş çeşitleriyle de ünlüdür. Özellikle granit, bölgenin en değerli doğal taşlarından biridir. Marmaris granitleri, farklı renkleri, desenleri ve dokusuyla her türlü mekana ayrı bir hava katmaktadır. Marmaris Granitlerinin Özellikleri: Marmaris’te En Çok Tercih Edilen Granit Çeşitleri: Marmaris Granitlerinin Kullanım Alanları: Marmaris Granit Seçerken […]

Haber Bültenimize Kayıt Olun!

Ürünler, özel teklifler ve kampanyalardan haberdar olmak için hemen kayıt olun.