Bazalt Ocakları Yanardağların püskürtmeleri sonucunda oluşan doğal taşların birçok farklı özellikler, renkleri ve şekilleri vardır. En çok üretildiği gibi en çok da kullanılan bazalt taşı volkanik hareketler ile ortaya çıkan doğal taşlardan biri olur.
Bazalt Ocakları
Bazalt taşı, gabro taş ailesinden gelen önemli bir taş çeşidi olur. Volkanik kayaç olması en önemli özelliklerinden biridir. Diğer taşlara göre en belirgin özelliği, sert ve dayanıklı bir yapıda olmasıdır. Ülkemizde de pek çok şehirden çıkartılabilen taş bu şekilde de en çok üretilen doğal taslar arasında bulunur böylelikle inşaat sektörü gibi önemli bir alanda ilk sırada tercih edilen bir halde oluyor.

Bazalt Taşı Niye Tercih Ediliyor?
Sert ve dayanıklı olmasının yanı sıra bazalt taşının bir diğer önemli özellikleri arasında siyah renkli olması ve yapı olarak ağır bir dokuya sahip olması gösterilir. Bazalt taş kullanımı her geçen gün arttığı gibi taşın kullanım alanları da değişiyor. Bina inşaatlarında sıklık ile yer verilen bazalt farklı yapım alanlarında da yaygınlaşıyor. Farklı yapım alanları arasında günümüzde artık demiryolu ve asfalt yapımları da yer alıyor. Bu derece sık kullanılmasının en önemli nedeni de sağlıklı bir madde olması, doğa koşulları ile değişmemesi ve dayanıklı olması gösterilir.
Bazal Taşı Hangi Alanlara Uygulanır?
Yapı ve inşaat sektörünün vazgeçilmez unsuru olan bazalt taşı yaygın olarak yer döşemeleri, merdivenler, basamaklar, kaplamalar, duvarlar, köprüler yapımında kullanılır. Hediyelik eşya ve süs biblolarında son zamanlarda kullanımı hızlıca artıyor.
Bazalt Taşı Ocakları Nerelerde Bulunur?
Türkiye kelimenin tam anlamı ile bazalt cennetidir; çünkü pek çok bölge ve şehirde dünyanın en iyi bazalt ocağı bulunur. Ocaklardan çıkan ham madde olan bazalt taşı işlenmesinin ardından pek çok sektörde kullanılabiliyor.
Türkiye’de bulunan başlıca bazalt ocakları şu şekildedir:
- Kayseri Bazalt Taşı Ocakları
- Bergama Bazalt Ocakları
- Diyarbakır Bazalt Ocakları
Bu iller haricinde Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Şırnak Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Trabzon, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Tokat, Kocaeli, Konya, Kütahya, Muş ve Nevşehir gibi farklı illerde de çeşitli ocaklardan çıkartılan bazalt taşları bulunur.