Diyorit nerede çıkarılır, Kullanım Alanları, Diyorit taşı Özellikleri, Diyorit Nedir, Gabro nedir Diyorit ne ise yarar, Nasıl Oluşur.
Diyoritler günümüzde çok nadir görülen bir taştır. Bunun nedeni oluşumunun çok uzun sürmesidir, bu nedenle doğada nadir görüldüğünü söylemek de mümkündür. Kıta kabuklarının üzerinde oluşan magma tabakasının yüzeye çıkmasının ardından, alt katmanda yüzyıllar boyunca soğuyarak oluşan diyorit’ler oldukça sert yapısıyla tanınmaktadır.
İşlemek ve kullanılacak hale getirmek de oldukça zordur. Zamanında yaşayan uygarlıklar, diyorit taşını genellikle savunma amacıyla tercih etmiştir. Kalelerin yapılarında, sığınakların duvarlarında, alet ve silah yapımında sertliği ve dayanıklılığı öne çıkartılmıştır. Özellikle bol görüldüğü yerlerde, sıkça tercih edilerek kullanımı genişletilmiştir.
Diyorit Kayalar İçeriğinde Neler Barındırır?
Plutonik kaya olarak bilinen diyorit, fanaritik dokuya sahiptir. İçerisinde birbirinden farklı minerallerin olması, rengini de göreceli olarak değişken yapmaktadır. Açık ve koyu rengini de bu minerallere borçludur. Farklı minerallerin fazlalığı ve azlığı, rengini farklı tonlara çekebilmektedir.

Genellikle doğada bulunduğu noktalarda, gri, koyu gri ve yeşile çalan rengiyle tanınmaktadır. Yapısı araştırıldığında bazalt Taşına çok yakın olduğu bilinmektedir. İçerisinde bulunan bileşenleri arasında hornblend, biyotit ve feldispat plajiyoklaz vardır.
Diyorit Hangi Koşullarda, Nerelerde Bulunur?
Granit ile oldukça sık karıştırılan diyorit taşının rengi daha açık olmasıyla ayrılır. Günümüzde, milyonlarca yıl önce oluşmaya başlamış ve soğuyarak bugüne gelmiş bulunmaktadır.
Güney Amerika’da yer alan And Dağları üzerinde, sarp kayalıklar olarak görülen diyoritler, Kuzey Amerika’da yer yüzeyinde görülmektedir. Bunun neden kıtaların ve dağların birbirinden farklı yüksekliklere sahip olması olarak bilinmektedir.
Günümüzde Diyoritin Bulunduğu Ülkeler hangileridir?
Kuzey ve Güney Amerika’da bulunduğu bilinen dünyamızın üzerinde, farklı noktalarda kendisini göstermektedir. Bileşenleri aynı olsa da mineralleri farklı olduğu için dünyanın dört bir yanından farklı renklerde bulunabilir.
En yaygın bulunduğu alanlar:
- Ülkemizin kuzeyinde,
- Yeni Zelanda,
- Mısır,
- Finlandiya ve İsveç,
- İskoçya ve Romanya

Bu bölgelerin de en büyük özellikleri arasında, dağlarının dik ve sert yapıda olması yer alır. Kıtanın altında yer alan Ergani?liyim.erin çıkartılması için özel çalışmalar gereklidir. Yerinin tespit edilmesiyse alanında uzmanlar tarafından gerçekleştirilir.
Geçmişte Diyorit Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüze ulaşan en eski Taş larden birisi, Hammurabi kanunlarının yazılı olduğu kitabedir. Hammurabi kanunlarının üzerinde bulunduğu taşı, ne kadar sağlam ve yıkılmaz olarak yüzyıllar sonrasına bile bilginin taşındığı göstermektedir. Bunun yanında geçmişte İnkalar, And dağlarında kurdukları medeniyette kale duvarlarında, sığınaklarda da taşını sıkça tercih etmiştir.
Yapısının sert ve aşılmaz olması, kendilerini koruyama almalarına olanak sağlamıştır. Bunun yanında yeryüzünde bulunan diğer taş ürünleri arasında el aletleri, baltalar, keserler bulunmaktadır. Sanat eserlerinde de tercih edildiği görülmüştür.
Günümüzde Diyorit Kullanım Alanları
Diyorit, günümüzde kaldırım taşı olarak sıkça tercih edilmektedir. Son derece sağlam olması, yapılan kaldırımların da uzun yıllar boyunca bölgeye hizmet vermesini sağlamaktadır. Kesme taş, kiremit, bloklama ve bordür çalışmalarında da sıkça tercih edilmektedir. İnşaatlarda özel bir taş olarak kullanıldığı da bilinmektedir. İç dekorasyon alanında kullanılacağı alanlar genellikle banyo ve mutfak tezgahlarında cilalı olarak işlenmesiyle mümkündür.
İç ve Dış Mimari Alanlarında Diyorit
Cilalı tezgah kaplamasının yanında, yer karolarında da sıkça kullanıldığı görülmektedir. İşletmelerde, evlerde ve kamu kurumlarında tercih edilebilir yapıda olan genellikle granitle karıştırılmaktadır. Özellikle daha açık renkli olarak tercih edildiğinde, taşın diyorit olma olasılığı çok daha fazladır. Beyaz granitle karıştırılabileceği için taş hakkında detaylı bilgiyi işletmelerden edinmeniz gerekir. Evlerin içinde ve dışında yer döşemesinden tezgaha kadar kendisine geniş alan bulan, sanatla da iç içe bir yaşam sürmüştür.
Sanat ve Diyoritin Ortak Alanları Var Mıdır?
Yapılan heykellerin uzun yıllar sonra bile bozulmadan kalmasını sağlayan yapıdaki taş diyorit, zamanında da heykeltıraşlara ilham olmuştur. Bu nedenle pek çok yazıt ve eser bizlere diyorit aracılığıyla ulaşmıştır. Renginin farklılaşması da yine çeşitlilikte insanlara yeni bir ufuk açmıştır.

Kullanımı ve şekillendirilmesi eski çağlarda oldukça zor olduğu için genellikle olduğu gibi kullanılmış, zaman ve teknik ilerledikçe, diyoritin işlenme sıklığı artmıştır. Ekipmanın gelişmesi ve diyoritin öneminin anlaşılmasıyla birlikte, günümüzde işletmeler gerekli boyutlara uygun olarak diyoritin kesilmesine, üretilmesine ve temin edilmesine katkı sağlamaktadır.