Peridotite: Perdotit kayacı, ultrabazik bir kayaç olarak, olivin mineralinden meydana gelmektedir. Basınca karşı dayanıklı bir kayaçtır ve içerisinde, ilmenit, granat ve magnetit gibi çeşitli mineraller içermektedir. Doğada volkanik soğumalar sonucu oluşmuş, yeşil ve sarıya yakın renk çeşitleri bulunmaktadır.
Eski Mısır döneminde ve günümüzde, mücevher yapımında kullanılmıştır. En değerli süs taşlarından birisi olarak bilinir. Peridotite (peridotite) kayası, dünya genelinde, karbondioksitin depolanması amacıyla kullanılmaktadır.
Havanın kirlenmesini önlemek için çalışmalar yapan bilim adamları, karbondioksitin depolanması için çeşitli metotlar denemiştir. En etkili ve güvenli yol olarak, karbondioksiti mineral olarak depolama ve bunun için peridotite kayacı kullanılmaya başlanmıştır.
Süs Taşı

Peridot taşı çok eski dönemlerden beri mücevher üretiminde kullanılmıştır. Er-ga grup ürün çeşitleri arasında yer vermeye ve üretim miktarını artırmaya çalışıyoruz. İlk olarak, Kızıldeniz’de bulunan zebercet adasında bulunmuş ve birçok yerde zebercet taşı ismiyle bilinmektedir.
Peridot kristalleri, camsı özellikte olduğu ve parladığı için Havaililer, ateş tanrıçaları olan Pele’nin gözyaşı olduğuna inandıkları belirtilmektedir. Süs taşı olarak da bilinen peridotie, gabro, bazalt, dünit, troklolit gibi kayaların birleşeni olarak bilinmektedir. Yeşile yakın renginden dolayı zeytin taşı olarak da bilinmektedir.
Tüketim Alanları

Dünya genelindeki, peridotite kayaçlarının büyük bir bölümü Avrupa’da üretilmektedir. Türkiye’deki üretimin büyük bir bölümü Er-ga grup tarafından yapılmakta ve ihraç edilmektedir. Kristal özelliğinden dolayı dayanıklılığı çok fazladır ve kullanım alanı geniştir. Ultrabazik kayaç olarak, peridotite içerisinde mineral olarak en fazla dünit bulunmaktadır. En çok tüketim alanları şunlardır.
- Demir – çelik sanayii,
- Refrakter sanayi,
- Döküm sanayi,
- Aşındırıcı işlemler,
- Elektrikli ısıtıcılar,
- Denge malzemesi,
- Boya endüstrisi,
Çok eski dönemlerde, mücevhercilik alanında yoğun olarak kullanılan bir kayaç türü olduğu bilinmektedir. Endüstrinin gelişmesiyle birlikte farklı sektörlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Üretimlerimiz, sektörlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmektedir.
Peridotit Kimyasal Bileşimleri

Endüstri alanları için üretim yaparken, kayaçların, kimyasal bileşenleri ve diğer özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Peridotitler, daha çok olivin olarak sınıflandırılan, fayalit ya da forsterit kaya mineralleri içermektedir. Bulunduğu bölge ve renk türüne göre olivin oranı %40 oranında fazla ya da az olmaktadır.
Kimyasal bileşiminde, %7 oranından fazla bir seviyede demir eklentisi bulunmaktadır. Diğer magmatik kayalara göre daha az kuvars içermektedir. Peridotite kayalara, yeşil rengini veren magnezyum oranı %18’den fazladır. Yer altında oldukça sıcak bir yapıdadır ve yeryüzüne çıktığında, hava şartlarının etkisi ile hızlı çözeltiler sayesinde hızlı değişimlere uğrayan mineraller içermektedir.
Peridotite Özellikleri
Her volkanik kayanın kendisine özel birçok özellikleri bulunmaktadır. Er-ga madencilik çalışmalarımızda, kullanım alanlarına göre özelliklerini belirliyor ve sınıflandırmaları ona göre yapıyoruz. Peridotite kayaları, olivin minerallerinden oluşan ultrabazik magmatik kaya türlerinden birisidir.
Bulunduğu yere göre siyah ile yeşilimsi renk arasında bir salınıma sahiptir. En iyi karbondioksit deposu özelliği vardır. Peridotite kayaçları, diğer kayaçlardan ayıran özelliği, manyetik özelliğe sahip olmasıdır.
Peridotite Uygulamaları
Peridotite kayaları, bilimsel amaçlarla çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Karbondioksit deposu olarak bilindiği için iklim değişikliği çalışmalarında önemli bir ürün olarak kullanılmaktadır. Dünyanın dış mantosunun oluşumunda ve deniz tabanının litofsunun oluşumunda etkilidir.
Dünyada, elmas kayaları, peridotitenin oluşturduğu mantoda, peridotit kayaları arasında bulunmaktadır. Bunun için elmasın bulunduğu yeri belirleme açısından önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, tüm endüstri alanlarında kullanılan ve ekonomik gücü bulunan kromun ana kaynağı olarak bilinen kromit mineralini içermektedir.
Peridotite Taşının Yararları
Er-ga grup çalışmalarımızda, peridotite taşının tüm kullanım alanları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. endüstri alanında birçok kullanım alanı bulunurken, insan sağlığı üzerinde de birçok faydasının olduğu bilinmektedir. Yaşlanmayı yavaşlattığı, stresi ve öfkeyi azalttığı bilinmektedir.
Sindirim problemlerini giderdiği ve mide ülseri rahatsızlıklarını iyileştirdiği de belirtiliyor. Ruhsal olarak rahatlama sağladığı için taşı kullanan kişiye şans ve başarı getirdiği de bilinmektedir. Antik Mısır döneminde, karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde, perotite taşından geçen güneş ışınları kullanılmaya çalışılmıştır.
Taş içerisinde bulunan mineraller sayesinde, kalp çarpıntıları azalmakta ve kalp rahatsızlıkları giderilmektedir. Peridotite taşlarının, insan sağlığı açısından faydaları, incelendiğinde, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanıldığı görülmektedir. Üretimlerimizi hem sağlık sektörü hem de endüstriyel alanlar için yapıyoruz.